Madeira 1

MADEIRA, de drijvende tuin van de Atlantische Oceaan, is één groot tapijt van subtropisch groen en bloemen. Het adembenemende landschap van dit bloemeneiland heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op natuurliefhebbers…

DSCN0208Imposante bergen met bruisende watervallen, weelderig begroeide valeien, grillige baaien en een ruige rotskust.

Over het algemeen is het klimaat van Madeira, dat onder invloed staat van de Atlantische Oceaan en de Golfstroom, mild en gelijkmatig met weinig temperatuurschommelingen

Madeira is tevens bekend voor zijn culinaire specialiteiten en tropisch fruit. Vooral tonijn en zwaardvis bereid met de kleine typische bananen  en de espetadas, gigantische vleesbrochetten met grof zout, zijn befaamde aanraders.En als afsluiter de ‘bolo de mel’, de honingtaart.

Funchal, de hoofdstad van Madeira heeft alle charme van een kleine stad weten te behouden. In het oude centrum vindt u in elk steegje of straatje heerlijke restaurants en aangename terrasjes waar men onder het genot van een kopje koffie, van een levendig straatbeeld kan genieten.
De haven waar veel cruiseschepen voor anker gaan, zorgt mee voor de levendige sfeer in de stad.

Vanuit Funchal kan men met de kabelbaan naar Monte gaan, een plaats 800 meter boven het zeeniveau, met indrukwekkende vergezichten.

Een uitstekend vertrekpunt voor ‘levada’wandelingen is Machico, op 24km van Funchal. Dit zijn tochten langs de irrigatiekanalen van Madeira. De meeste levadas hebben aan een van de zijden een wandelpad.

Voor de natuurliefhebbers zijn de volgende tuinen zeker een bezoekje waard:

Botanische Tuin, Orchideentuin, Tropische Tuin en Monte Slot.

Zeker niet te missen is een uitstap naar Santana. Dit dorp is gelegen op een 412m hoog kustplateau en is vooral bekend omwille van de typische driehoekige huisjes met een dik strodak dat aan de zijkanten tot aan de grond reikt.De gevel is wit, met rode deuren en de ramen zijn omzoomd door een blauw kader.

Met de boot kan men naar Porto Santo in 90 minuten. Door de gematigde temperatuur en de prachtige gouden stranden is Porto Santo erg geliefd bij zonnekloppers en watersportliefhebbers.